Trägolv
Trägolv är både sköna att gå på och fina att se på.
Trägolv finns i många olika träslag. För att du ska bli så nöjd som möjligt med ditt val av trägolv är det viktigt att ta reda på vilken typ av trä som passar dig bäst, eftersom de olika träslagen inte bara varierar i utseende utan även i hållbarhet, hårdhet och hur de reagerar vid påfrestningar och solljus. Ett trägolv som utsätts för solljus kommer genomgå vissa färgförändringar, mer eller mindre beroende på vilket träslag och vilken behandling du valt.
Träslag
En majoritet av trägolven tillverkas av ek, det finns ett stort utbud av färgnyanser och utseenden. Golven kan vara allt från mörka till ljusa, nästintill vita. Såklart finns också behandlingar som gör att golvet ser så naturligt ut som möjligt. Det finns helt enkelt någonting för alla. Trägolven är till exempel behandlade med olja, lack eller hårdvaxolja och de kan vara i träets naturliga färg eller infärgade i olika färger och nyanser. Lackade golv är underhållsfria, men om golvet får en skada kan det bli svårare att laga. Oljade och hårdvaxoljade golv kräver att man tillför olja eller hårdvaxolja. Det kallas för att golvet behöver underhållas. Hur ofta beror på vilken ytbehandling golvet har och hur mycket slitage golvet utsätts för. Man kan säga att lack lägger sig som ett skyddande lager ovanpå träet, olja förenar sig med träet när det arbetas in i träet och hårdvaxolja är som ett mellanting av olja och lack.
Som sagt är ek den allra vanligaste trä typen av trägolv. Den som finns i flesta svenska vardagsrum är ek 3-stav. Då är varje bräda uppdelad i tre stavar på brädans bredd. Ekens färg förändras över tid, och det är en del av dess charm. För att undvika ojämn färg kan det vara bra att flytta runt på möbler och mattor för att alla delar av golvet ska bli belyst av solen och därmed ändra färg jämnt, denna process sker väldigt långsamt så man brukar inte märka det i det vardagliga livet. Det finns flest ekgolv på marknaden, i olika färger och gjorda på olika sätt. En del brukar beskriva ekgolvsfärgen som ljusbrun i början, att den blir lite mörkare och efter en tid övergår till en mer gyllenbrun nyans. Andra beskriver att färgen börjar gå mer mot halmgult. Inget ekgolv ser ut exakt som ett annat precis som att alla träd i skogen ser olika ut. Ekgolven är unika och har karaktär men är också slitstarka.
Även valnötsgolv har mycket karaktär och ger hela rummet en känsla av värme som är svår att få till på ett annat sätt. Färgen är ljusbrun till mörkt chokladbrun, men den förändras över tid och får en guldbrun nyans. Valnöt är ett medelhårt träslag som är populärt att använda i parkettgolv men också i vissa möbler. Andra europeiska träslag som förekommer är ask, lönn och bok.
Lamellparkett och fanérgolv
Det finns olika typer av trägolv, bland annat lamellparkett och fanérgolv.
Lamellparkett består ofta av tre skikt. Ytskiktet är det man ser och man brukar säga att det består av ädelträ. Det finns även massiva trägolv som består av ett skikt. De är bra i vissa miljöer, men eftersom massiva trägolv sväller och krymper mer beroende på rummets luftfuktighet uppstår det glipor då och då. Fördelen med lamellkonstruktion är att skiktens fibrer är lagda korsvis vilket gör att träet inte rör sig lika mycket och därför blir golvet stabilare. Lamellgolven är ofta 13–15 mm tjockt och kan slipas om upp till fyra gånger. Lamellparkett är bättre för miljön då dess stomme är gjord av furu och gran som det finns gott om i våra närområden.
Lamellparkettsgolvets ytskikt är mycket tjockare än fanérgolvets ytskikt som ofta är 1 mm eller tunnare. Fanérgolvets stomme är ofta gjord av HDF (High Density Fibreboard), vilket är en skiva med sammanpressade fibrer. Golven har ofta en tjocklek på 7–9 mm och är som sagt mycket tunnare än lamellparkettsgolven och kan inte slipas om. Om du söker ett golv med längre livslängd bör du välja lamellparkettgolv och slipa om det när det behövs. Men fanérgolvet är billigare än både lamellparkettgolvet och ett massivt trägolv så är därför prisvärt och ser exklusivt ut. En likhet mellan fanérgolv och lamellparkettgolv är att båda är konstruerade för att motverka träets naturliga rörelser, och därför inte sväller eller krymper lika mycket.
Man kan använda trägolv i nästintill alla husets rum, men det rekommenderas inte där golvet utsätts för fukt och väta, då kan golvet skadas eller få fula fläckar.
Oftast lägger man golven på någon form av underlag, olika underlag har olika kvalitéer. Det finns bland annat standardunderlag och så finns det underlag som reducerar ljud. I vissa konstruktioner behövs en åldersbeständig plastfolie som fuktspärr. Den är till för att förhindra att fukt som kommer underifrån får kontakt med golvet, men viktigt att veta är att den inte tål hur mycket fukt som helst.
Trägolvet kräver ett plant och fast underlag och det går ofta bra att limma mot underlaget men man kan också lägga det flytande, de vill säga att brädorna sammanfogas mot varandra. Det vanligaste sättet att sammanfoga brädorna är att fogen klickas ihop och läggs flytande. Man lämnar då ett avstånd mot till exempel väggar och andra fasta föremål där golvet kan svälla eller krympa.
Det finns olika mönster på parkettgolv till exempel holländskt mönster och fiskbensmönster. Holländskt mönster är ett klassiskt golv som består av rutmönster, tre korta stavar som bryts av en eller fler vinkelräta stavar. Rutornas storlek och utseende kan variera. En variant av det holländska mönstret är schackmönster, skillnaden är att varannan ruta är mörk, detta mönster är väldigt speciellt och drar till sig mycket uppmärksamhet. Det finns också andra typer av rutmönster.
Fiskbensmönster var mycket populärt på 1900-talets början och är fortfarande ett populärt val. Det ser ut som ett fiskbensliknande mönster där stavarna är vinklade mot varandra i 90 grader. Ett rum med fiskbensmönster får en unik och lyxig känsla.
Vanliga mönster är 1-stav, 2-stav eller 3-stav. 1-stav består av en stav per planka, 2-stav har två stavar per planka och 3-stav har tre stavar per planka. 1-stavs parkett brukar passa bra i stora rum då det ger ett lugnare intryck medan 3-stav passar bra i små rum för att få rummet att se större ut, men det passar överallt tycker många.
Hos Golvab hittar du trägolv på lager i vår butik och det finns även mycket att välja på i vårt
beställningssortiment. Har du några frågor är det bara att ringa eller på annat sätt kontakta
Golvab.